Tenger gyümölcsei várandósság alatt
A halak és a tenger gyümölcsei fontos részét alkotják a terhesség alatti kiegyensúlyozott étrendnek. Jó minőségű fehérjéket, omega-3 zsírsavakat és más értékes tápanyagokat tartalmaznak, ezzel szemben kevés telített zsírsav található bennük.
A babát tervező nőknek ill. terhes vagy szoptatós kismamáknak sem kell tehát lemondaniuk a halról, mindössze néhány fontos szempontot kell figyelembe venniük, mikor például grillezett halat esznek egy mediterrán vagy trópusi üdülőhelyen vagy épp itthon fogyasztanak tonhalsalátát, sushit ...
-
Ne fogyasszunk cápát, kardhalat, királymakrélát és lágysugaras halat.
-
Másfajta halakból viszont hetente 340 grammot ajánlott fogyasztani. Az 5 leggyakrabban fogyasztott tenger gyümölcse, amelynek alacsony a higanytartalma: a garnélarák, a saját lében eltett konzerv tonhal, a lazac, a pollock hal és a harcsa.
-
Felváltva fogyasszuk a különböző hal-, rák- és kagylófajtákat.
-
Hetente legfeljebb egyszer együnk ugyanabból a tenger gyümölcséből.
-
Ha ismerősöktől a környékbeli vizekből kifogott halat kapunk ajándékba, akkor csak 170 grammot (egy étkezésre való adagot) együnk belőle, és azon a héten már ne fogyasszunk több halat.
Mit kell tudni a higanyról?
A higany a természetben is előfordul, de az ipari szennyezéssel a levegőbe, majd onnan a folyókba és az óceánokba kerül, ahol mérgező metilhigannyá alakul. A halakban - attól függően, hogy mivel táplálkoznak - különböző mértékben lerakódhat a metilhigany, ami veszélyes lehet a fejlődő magzatra és csecsemőre. (kárt okozhat a magzat idegrendszerében, kisebb dózisban is zavart okozhat a gyermekek fejlődésében).
Csaknem minden halban megtalálható a metilhigany, de a nagyobb testű, hosszabb ideig élő halak (cápa, kardhal, királymakréla, lágysugaras halak) testében halmozódik fel a legtöbb.
A fehér tonhal és a tonhalszeletek általában több higanyt tartalmaznak, mint a konzervtonhal. A fehér húsúból heti 170 gramm a biztonságosan fogyasztható mennyiség.
A környékbeli vizekből származó halak higanytartalma attól függ, hogy a tó vagy folyó milyen mértékben tartalmaz higanyt. Próbálj meg informálódni az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség területi felügyelőségeinél.
Ha valaki rendszeresen fogyaszt magas higanytartalmú halat, a metilhigany összegyűlhet a véráramban. A metilhigany természetes módon kiürül a szervezetből, de egy évbe is beletehet, amíg a mennyisége jelentősen csökken. Ezért aki tudatosan készül a teherbe esésre, annak ajánlatos betartani a biztonságos halfogyasztás szabályait.
Ajánló
GYORSKERESŐ
mom ON board
babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő
babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő
Napi
Pozitívnak lenni nem azt jelenti, hogy mindenbe belenyugszunk. Sokkal inkább, hogy a jó megoldás reményében felkutatjuk az erőforrásainkat, és azt tesszük, ami helyes és megfelelő.